ERIC DEVRIES – SONG & DANCE MAN

Artiest info
Website
facebook

Label: MIG-Music

Bijna veertig jaar geleden debuteerde de toen nog zeer jonge tiener Eric Devries op de planken als lid van de groep ‘Dance Stance’ in het voorprogramma van de Britse punkrockformatie ‘The Jam’ rond frontman Paul Weller. Deze is anno 2021 ook nog steeds zeer actief in de wereld van de muziek, zij het met een wat mildere versie van de rockmuziek. Ook de in Amsterdam geboren en momenteel in Utrecht woonachtige Eric Devries wordt dezer dagen nog altijd hevig gebeten door de muziekmicrobe, maar ook hij heeft zich qua muziekstijl een beetje aangepast in de richting van folk, bluegrass en Americana.

Qua soloalbums kan hij terugblikken op drie behoorlijk succesvolle platen met eerst “Little Of A Romeo” uit 2004 en daarna “Sweet Oblivion” uit 2007 en “Close To Home” uit 2014. Tijdens de corona-lockdownperiode heeft hij zich naarstig aan het songschrijven gezet en dat resulteerde in een aantal nummers waarvan hij er nu twaalf op zijn vierde soloplaat “Song & Dance Man” heeft geplaatst. Multi-instrumentalist Janos Koolen nam de taak van albumproducer waar en speelde ook op een hele serie instrumenten zoals mandoline, banjo, gitaren, dobro, accordeon en klarinet in de begeleiding van de door Eric Devries gecomponeerde songs. Andere instrumentalisten die tot de opname van dit album hebben bijgedragen zijn contrabassist Lucas Beukers en violist Joost van Es, terwijl Sophie Janna - 50% van het Amsterdamse vrouwelijke folkduo ‘The Lasses’ – waar van toepassing de harmony vocals voor haar rekening nam.

Dat Eric Devries niet meer op zoek is naar een commerciële hitsong blijkt uit de intimistische en wat eigenzinnige stijl die hij voor de liedjes op “Song & Dance Man” hanteert. Twee songs die deze bewering zullen staven hebben we op de bijgaande video’s meegegeven: eerst “Jericho Walls” dat hij hier live brengt met zangeres Camille Bloom en daarna het nummer “Little White Lies”, de zeer ritmische bluegrass-getinte openingstrack van dit nieuwe album.

De meerderheid van de liedjes op deze plaat wordt echter vrij sober en akoestisch gepresenteerd. Enkele songtitels van nummers die ons bij de beluistering van deze plaat zeer hebben bevallen zijn “Ballad Of A Song & Dance Man”, de verhalende ballad “Matters Of Love”, het melancholische “All I Know How To Do” en de melodieuze songs “Don’t Let Me Be” en albumafsluiter “Sunday Eve In Amsterdam”. Dat Eric Devries een sterk gewaardeerde muzikant is bij zijn collega’s bewijst zijn jarenlange lidmaatschap bij de formatie ‘Matthews Southern Comfort’ waar hij als zanger en als songschrijver actief is naast de Britse folklegende Iain Matthews en de onvolprezen Nederlandse muzikale duivel-doe-al BJ Baartmans. Maar ook als soloartiest zal hij ongetwijfeld zijn weg kunnen vinden naar de podia in de Benelux en daarbuiten, mede dankzij zijn nieuwe album “Song & Dance Man”.

(valsam)